ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΥ (ΧΑΜΠΩΤΟΣ)

Ο Χαράλαμπος Μενελάου γεννήθηκε στη Χλώρακα το 1948. Η Τουρκική ανταρσία του "63 τον βρίσκει δεκαπεντάχρονο εθελοντή στους κόλπους της νεοσύστατης Εθνοφυλακής. Το 1971-74 πρωτοστατεί στην οργάνωση και εκπαίδευση των αντιστασιακών ομάδων Χλώρακας που ανήκαν στην Ένωση Αγωνιστών Πάφου και έπαιρναν εντολές από τον αρχηγό της αντίστασης, Μίκη Τεμβριώτη. Το 1973 εντάσσεται στην Αστυνιμική Δύναμη Κύπρου. Υπηρετεί στο Εφεδρικό σώμα, στο τμήμα ανιχνέυσεως εγκλημάτων ΤΑΕ, ενω τα επόμενα είκοσι δύο χρόνια μέχρι και της αφυπηρετήσεως του, στην κεντρική υπηρεσία πληροφοριων ΚΥΠ, ως εκπαιδευτής στα όπλα, στα εκρηκτικά και στη σκοποβολή. 
Ως αθλητής μαραθωνοδρόμος, έλαβε μέρος σε τέσσερις παγκόσμιους μαραθώνιους και σε ένα πανευρωπαϊκό που διοργανώθηκαν από την παγκόσμια αθλητική ένωση αστυνομικών. Ήταν ένας από τους δύο πρώτους αστυνομικούς που τερμάτησαν σε μαραθώνιο δρόμο περιλμβανωμένης και της κλασσικής διαδρομής από τον Μαραθώνα μέχρι το Καλιμμάρμαρο στάδιο.
Το προδοτικό πραξικόπημα τον βρίσκει στον αστυνομικό σταθμό αμμοχώστου να αντιστέκεται για έντεκα ώρες μαζί με τριάντα τρεις άλλους αστυνομικούς. Και στην πρώτη φάση της Τουρκικής εισβολής, συμμετέχει στις τρήημερες σκληρές και πολύνεκρες σώμα με σώμα μάχες για κατάληψη του Καραόλου και Σακκάρια. Ο δεύετρος γύρος της Τουρκικής εισβολής βρήκε τον Χααράλαμπο να παίρνει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκικων θυλάκων της Πάφου.
Πρωτάθηκε τρείς φορές για προαγωγή επ΄ανδραγαθείας. Αφηπηρέτησε το 2005 με το βαθμό του Λοχία.
Ο Χαράλαμπος είναι νυμφευμένος με την Ελένη Προκοπίου και απέκτησε δύο παιδιά την Μελίτα και τον Κωνσταντίνο.

Στις 15 Ιουλίου του 1974 εκδηλώθηκε στη Κύπρο πραξικόπημα εκ μέρους της Εθνοφρουράς εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄, ο οποίος διασώθηκε και διέφυγε στη Πάφο, απ όπου κάλεσε το λαό να αντισταθεί ενάντια στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄. Ο λαός ειδικά της Πάφου, και οι αντιστασιακές δυνάμεις, αλλά ιδιαίτερα το Εφεδρικό σώμα, αντιστάθηκαν ηρωικά μέχρι εσχάτων, δίνοντας άνισες μάχες με τα τεθωρακισμένα της Εθνοφρουράς.
Με αφορμή το πραξικόπημα, σαράντα χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, εισέβαλαν στη Κύπρο. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4000 νεκροί, και 1619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι.
Το 1973,ο Μακάριος για να αντιμετωπίσει την παράνομη δραστηριότητα της ΕΟΚΑ Β', αποφάσισε να συστήσει εφεδρικό αστυνομικό σώμα, αντικαθιστώντας τις διάφορες λεγόμενες παρακρατικές ομάδες που δρούσαν υπέρ του μέχρι τότε.
Ο Χαράλαμπος Μενελάου Αρέστη εντάχτηκε στο Εφεδρικό σώμα, από όπου βίωσε ενεργά και με σκληρό τρόπο όλες τις βίαιες καταστάσεις που ελάμβαναν χώρα σε όλη την Κυπρο, κατά την οποία ο εμφύλιος είχε πάρει διαστάσεις με αποτέλεσμα το πραξικόπημα από τη Χούντα των Αθηνών και στη συνεχεια την Τούρκικη εισβολή.
Μέσα από αυτά τα βιώματα ο Χαράλαμπος Μενελάου Αρέστη, επιχειρεί ένα δύσκολο εγχείρημα, να καταγράψει μέσα από τα βιώματα του τη πραγματική αλήθεια των γεγονότων, χωρίς επηρεασμό, και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει.
Σαν μάρτυρας αυτών των καταστάσεων που τα έζησε με συγκλονιστικό τρόπο, τα κατέγραψε βλέποντας τα από τη δικιά του σκοπιά και παραθέτοντας τα στον αναγνώστη με εύκολη και κατανοητή γραφή, χωρίς πολιτικό επηρεασμό από τη μια πλευρά ή την άλλη.
« Με λιτό και περιεκτικό τρόπο, αλλά και με εντιμότητα και σεβασμό στην αλήθεια, ο Χαράλαμπος μας δίνει τη δική του μαρτυρία. Μια κατάθεση ψυχής στο αμείλικτο δικαστήριο της ιστορίας», γραφει στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας Άνδρος Παυλίδης.
Σε προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας Αρέστη, αναφέρει:


Το βιβλίο κυρίως αναφέρεται σε άγνωστες πτυχές του πολέμου του 1974. Αναφέρεται στην αντίσταση της Αμμοχώστου κατά του πραξικοπήματος και κατά της τουρκικής εισβολής που το ακολούθησε. Επεκτείνεται σ' όλες τις περιόδους του αγώνα, θέλοντας να καταδείξει την άρρηκτη συνέχεια τους. Αναδεικνύει την συμμετοχή της Χλώρακας στους αγώνες του 1955-59 και του 1963-64, που κορυφώθηκε στην προπραξικοπηματική περίοδο και την αντίσταση κατά του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974. Σκιαγραφεί επίσης την παγκύπρια δομή και δράση της Ένωσης Αγωνιστών Πάφου.